5 Τροποι Να Προσθεσεις Προβιοτικα Στην Διατροφη Σου

Ενώ το να διατηρείς καλή υγεία ξεκινάει με το να πίνεις αρκετό νερό, να ασκείσαι συστηματικά και να κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή, μερικές φορές το να προσθέτεις κάτι έξτρα στον οργανισμό σου μπορεί να δώσει ένα απίστευτο boost στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.



Μια από τις κατηγορίες τροφών που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό τον σκοπό είναι οι τροφές ενισχυμένες σε προβιοτικά. Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί, έχουν τον ρόλο του να διατηρούν μια ισορροπία στα βακτήρια που περιέχονται στον οργανισμό μας και κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα. Συγχρόνως, μπορούν να ανακουφίσουν από το λεγόμενο “φούσκωμα” και την αδυναμία σωστής πέψης των τροφών, αλλά και να συμβάλλουν στην θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το έλκος στομάχου κ.α.



Διάβασε παρακάτω ποιες τροφές είναι ενισχυμένες σε προβιοτικά αλλά και με ποιους τρόπους μπορείς να τις προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή.



#1. TEMPEH







Χορτοφαγική πηγή πρωτείνης, πλούσιο σε Β12, μέταλλα, Ω3, φυτικές ίνες και προβιοτικά, το tempeh είναι ένα αρκετά άγνωστο στην Ελλάδα προϊόν ζύμωσης από βρασμένα φασόλια σόγιας και ζυμομύκητες, ενώ παραδοσιακά προέρχεται από την Ινδονησία και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει στην διατροφή μας το κοτόπουλο. Η σύσταση του είναι στέρεη, είναι πλούσιο σε γεύση, θυμίζοντας έναν συνδυασμό από ξηρούς καρπούς και μανιτάρια και μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους ως βασικό συστατικό ενός κυρίως πιάτου.



#2. ΖΥΜΩΜΕΝΑ ΤΥΡΙΑ







Τα ζυμωμένα τυριά όπως το γκούντα, το ένταμ, το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ροκφόρ, όλα φτιάχνονται με βακτήρια γαλακτικού οξέος. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα που χρησιμοποιείται ζυμώνεται με τον καιρό, σχηματίζοντας έτσι τα λεγόμενα προβιοτικά “καλά” βακτήρια. Προφανώς, δεν υπάρχει κάτι πιο εύκολο να προσθέσεις στην διατροφή σου, ιδίως όταν τα συνδυάζεις με φρούτα, για να καταναλωθούν ως σνακ.



#3. ΠΙΚΛΕΣ







Μια κατηγορία τροφών, που δεν έχει κερδίσει ακόμη όση αναγνώριση της αξίζει, αφού είναι πλούσια σε διατροφική αξία και εύκολη στην παραγωγή. Για να παράξεις πίκλες μόνη σου στο σπίτι, θα χρειαστείς: μερικά λαχανικά, λευκό ξύδι, αλάτι, λίγη ζάχαρη, μυρωδικά και ένα αποστειρωμένο βάζο. Ποια λαχανικά μπορείς να κάνεις τουρσί; Όλα, αφού τα έχεις βράσει λίγο προηγουμένως μέχρι να μαλακώσουν. Από αγγουράκι, ραπανάκι και καρότο, μέχρι μανιτάρι, πιπεριά και ντομάτα. Έτσι, μπορείς να αντικαταστήσεις την κλασσική ωμή σαλάτα που συνοδεύει το γεύμα σου, με λαχανικά που όχι μόνο διατηρούν την θερμιδική τους αξία, αλλά αυξάνουν και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και προβιοτικά.



#4. ΓΙΑΟΥΡΤΙ



Διάβασε την συνταγή στο Jar Of Lemons



Από τις πιο διαδεδομένες προβιοτικές τροφές είναι αναμφίβολα το γιαούρτι. Πλούσιο σε προβιοτικά και ζωντανούς μικροοργανισμούς, μπορεί να προστεθεί σε smoothies, στα δημητριακά σου ή σε φρουτοσαλάτα.



#5. ΚΕΦΙΡ







Σε όσους δεν αρέσει η υφή του γιαουρτιού, το κεφίρ, το οποίο είναι ακόμα πλουσιότερο σε προβιοτικά, μπορεί επάξια να το αντικαταστήσει στην καθημερινή μας διατροφή, ως συστατικό ενός γρήγορου σνακ. Αρκεί να προσθέσουμε μερικούς ξηρούς καρπούς όπως μια χούφτα αμύγδαλα και έχουμε ένα ελαφρύ αλλά πλούσιο διατροφικά γεύμα, για πρωινό ή βραδινό.





Πηγή: The Cover.

Κατηγορίες: